Członkowie komisji docenili przyrządzony przez gospodynie z Rzeczycy Księżej "pierekaczewnik". To przekładaniec z sześciu warstw ciasta wypełniony siekanym mięsem, zwinięty w kształt księżyca i upieczony w piecu. Autorki tatarskiego przysmaku przyznają, że jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, ale "pierekaczewnik" smakuje znakomicie.
Docenili to już jurorzy "Bitwy regionów" na poziomie powiatowym, którzy swój werdykt ogłosili na niedzielnym "Święcie mleka i miodu" w Zakrzówku.
Oprócz nagrody dla KGW z Rzeczycy na wyróżnienia zasłużyły "Łychowianki" w Łychowa Szlacheckiego i "Liśniczanki" z Liśnika Małego. "Łychowianki" przygotowały "zupę z łobody", a "Liśniczanki" przyrządziły "pazibrobę z pieczonym boczkiem".
W "Bitwie regionów" Gminę Trzydnik Duży reprezentowała również Grupa Artystyczno-Rękodzielnicza "Pleciugi" z Rzeczycy Księżej, która do konkursu zgłosiła "kaszotto z podagrycznikiem i płatkami mniszka" oraz "pulpety z dzika".
(fot. GOK w Trzydniku Dużym)
Źródło: IAS24
https://ias24.eu/aktualnosci,trzydnik-duzy-kulinarne-sukcesy-kgw-w-zakrzowku,27298.html?p=1