Babka Jolanty Ciosek była polana lukrem, na jej szczycie znajdowało się gniazdko z czekoladowego makaronu, a w nim kilka czekoladowych jajek, obtoczonych cukrem pudrem.
To jedna z kilku wersji babek, które laureatka konkursu piecze na każde święta. - Receptura jest podobna, ale w zależności od składników może to być ciasto cytrynowe, czekoladowe albo makowe. Zdecydowałam się na to ostatnie, bo jest chyba najbardziej smaczne, a jego wyróżnikiem jest migdałowy zapach - mówi Informacyjnej Agencji Samorządowej Jolanta Ciosek.
Konkursowa propozycja została skonsumowana jeszcze przed świętami, ale to nie oznacza, że na wielkanocnym stole symbolicznego ciasta zabrakło. Pojawiły się na nim świeże babki, tym razem o smaku cytrynowym i czekoladowym.
Sukces kulinarny Jolanty Ciosek jest tym większy, że konkurencja była duża, a ona sama wzięła udział w takiej rywalizacji po raz pierwszy.
Oprócz ciast, w konkursie brały udział m.in.: potrawy mięsne, żurki i barszcze, pasztety, kiełbasy i inne świąteczne smakołyki. Łącznie jurorzy ocenili ponad 100 propozycji, nagradzając 30 z nich.
(fot. organizatorzy)
Źródło: IAS 24
https://ias24.eu/aktualnosci,trzydnik-duzy-kulinarny-skarb-wielkanocny,24963.html?p=1