Konsystencja:
Płynna, lepka
Smak i zapach:
Słodko-winny, malinowy
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Czerwona
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Nalewki to typowo polska, tradycyjna specjalność. Pierwsze informacje o sposobach ich przygotowywania sięgają XVIII wieku. Od dawna wytwarzano je na dworach magnackich oraz w domach mieszczan. Do wytwarzania nalewek wykorzystywano różne owoce (np. morele, czerwone porzeczki, maliny, orzechy) i zioła (np. piołun, mięta), a nawet kwiaty (np. czarny bez). Początkowo nalewki leżakowały w beczkach trzymanych w piwnicach, później w tym celu wykorzystywano gąsiorki ze szkła. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi, nalewki posiadają także właściwości lecznicze, stosowano je głównie w przypadkach przeziębień. Malinóweczka z okolic Olbięcina od roku 1970 wytwarzana jest z malin ogrodowych z własnej uprawy, wcześniej korzystano z malin leśnych. Maliny muszą być uprawiane na dobrych glebach. Stanowisko uprawy musi być dobrze nasłonecznione, a nawożenie roślin odbywa się wyłącznie nawozami naturalnymi. Owoce malin wykorzystywane do produkcji muszą być zdrowe i dobrze dojrzałe.