Pozytywne opinie znalazły swoje odzwierciedlenie w wynikach konkursu "Potyczki kulinarne - Smaki regionu" i konkursie na najciekawsze stoisko. W pierwszym startowały czteroosobowe drużyny, które miały na scenie przyrządzić z przygotowanych przez organizatorów produktów konkretne potrawy. "Łychowianki" wygrały tę rywalizację z "placuszkami kraśnickimi".
Z kolei na stoisku kusiły odwiedzających przede wszystkim domowymi przetworami. Oferowały m.in. mus i sok z czarnej porzeczki, sok malinowy, syropy z mniszka i z pędów sosny oraz soki z kwiatów lipy i kwiatów czarnego bzu. Festiwalowi goście rozkoszowali się również amoniaczkami, pasztetem z cukinii, smalcem, lemoniadą z kwiatów bzu, oponkami, pieczonymi pierożkami i ciastkami.
Do tytułu "królowej potraw" panie z Łychowa Szlacheckiego zgłosiły "zakręconą kaczkę", ale to jedyny konkurs, którego nie wygrały. W tej klasyfikacji komisja, której przewodniczył Kevin Aiston, wybrała zupę pokrzywową przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich Popkowice Majdanek.
"Łychowianki" z nagrodami
(fot. GOK w Trzydniku Dużym)