Warsztaty pod hasłem "Od ziarenka do bochenka" rozpoczął wykład księdza Bartosza Skoczylasa o mące, jej rodzajach i właściwościach. Ksiądz proboszcz w świeżo wyremontowanej kuchni zdradził m.in. z czego produkuje się "komunikanty", a posiłkując się prezentacją multimedialną, wyjaśnił, że "prosfora" to chleb eucharystyczny używany w cerkwi prawosławnej, robiony z mąki, drożdży i wody. Ksiądz Skoczylas wytłumaczył również, że na "prosforze" znajduje się ozdobny element nazywany "wyrezką", a wykonywany "pieczątką". W finale spotkania na plebanii proboszcz parafii w Woli Trzydnickiej wspierał swoich słuchaczy w przygotowaniu tradycyjnego żytniego chleba na zakwasie.
Zanim uczestnicy zajęć zabrali się do pieczenia, odwiedzili młyn Waldemara Budzyńskiego, który pokazał jak z ziarna powstaje mąka, opowiadał o jej właściwościach i sposobach wykorzystania. Cała grupa wysłuchała również ciekawych opowieści o dwustuletniej historii młyna, a wizytę zakończyła postanowieniem o… kolejnym spotkaniu w tym samym miejscu, prawdopodobnie za kilka tygodni.
(fot. GOK w Trzydniku Dużym)
https://ias24.eu/aktualnosci,trzydnik-duzy-prawie-jak-piekarze-foto,30537,1.html