Podczas niedzielnej imprezy jurorzy ocenili najlepsze potrawy z 19 powiatów województwa lubelskiego. KGW z Rzeczycy Księżej zajęło w konkursie drugie miejsce. Finał wygrały "gryczaki-kaszaki" przyrządzone przez KGW "Gospodarne Dominiczanki" z Dominiczyna w gminie Stary Brus, które wezmą udział w etapie krajowym kulinarnych zmagań, zaplanowanym na początek grudnia w Warszawie.
Dla gospodyń z Rzeczycy Księżej drugie miejsce w konkursie to także duży sukces. Tym większy, że KGW debiutowało w "Bitwie Regionów", która odbywa się już po raz siódmy. - Każde koło, które przystąpiło do rywalizacji, liczyło na dobry wynik, ale drugiego miejsca na podium nikt z nas się nie spodziewał. Nominacja do finału krajowego była blisko, ale i tak jesteśmy bardzo zadowolone - mówią członkinie KGW z Rzeczycy Księżej.
Serwowany przez nie "pierekaczewnik" to przekładaniec z sześciu warstw ciasta wypełniony siekanym mięsem, zwinięty w kształt księżyca i upieczony w piecu. - Przepis zaczerpnęłyśmy z przewodnika kulinarnego "Trzy krainy smaku" Waldemara Sulisza, gdzie opisał tatarską potrawę. Farsz przygotowałyśmy z mieszanego mięsa - jagnięciny, gęsiny i wołowiny oraz mięsa z indyka i kurczaka. Przygotowanie tego dania jest bardzo pracochłonne, ale "pierekaczewnik" smakuje znakomicie - przyznają członkinie KGW z Rzeczycy Księżej.
Za drugie miejsce w finale wojewódzkim autorki przysmaku otrzymały nagrodę finansową, ale o jej wykorzystaniu jeszcze nie zdecydowały, ciesząc się na razie z niedzielnego sukcesu.
(fot. GOK w Trzydniku Dużym)
Źródło: