W środę 28 września młodzi kucharze zaprosili do degustacji nie tylko swoje koleżanki i kolegów, ale również rodziców, dziadków oraz dyrektorów innych szkół i instytucji z gminy Trzydnik Duży.
Na stoisku najmłodszych dzieci w wieku przedszkolnych była m.in. włoska lasagne i tiramisu. Drugo- i trzecioklasiści kusili gości brytyjskim sandwich’em i pyszną herbatą. "Magdalenki" z Hiszpanii były dziełem ich starszych kolegów z klasy czwartej, a piątoklasiści serwowali sałatkę grecką. Kolejną sałatkę, ale tym razem gruzińską, oferowali szóstoklasiści, uczniowie siódmej klasy kusili podniebienia gości deską serów i "francuskimi" bagietkami, a najstarsi "kucharze" z klasy ósmej postawili na słodkości ze Szwajcarii.
- Wszystko wypadło rewelacyjnie. Jestem dumna z naszych uczniów, a utwierdzają mnie w tym pozytywne opinie gości, którzy chwalili smak i zapach wszystkich przysmaków. Realizacja całego przedsięwzięcia nie byłaby również możliwa bez zaangażowania nauczycieli i rodziców - podsumowuje koordynatorka obchodów, organizowanych z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego, jego opiekunka i nauczycielka języka angielskiego oraz niemieckiego Agnieszka Wrotkowska.
O tym, że środowe spotkanie było bardzo udane świadczą również sugestie uczestników, którzy zaproponowali organizację kolejnych obchodów na większą skalę, by o kreatywności uczniów z Rzeczycy Księżej mogła się przekonać jeszcze większa liczba gości.
(fot. SP w Rzeczycy Księżej)
Źródło: IAS24